Artiklar
Vad händer om man inte har en trafikförsäkring?

Vad händer om man inte har en trafikförsäkring?

Erik Thorsen
24 mars 2017

Ägare till fordon registrerade för att användas i trafik men som inte har tecknat en trafikförsäkring är enligt Trafikförsäkringsföreningen skyldiga att betala drygt 100 kr om dagen för varje dag som bilen är oförsäkrad. Detta gäller även för bilar som inte är i körbart skick eller som är belagda med körförbud. Trafikförsäkringsföreningen skickar enligt egna siffror ut ca en halv miljon fakturor varje år och de som inte betalar avgiften får ärendet överlämnat till Kronofogdsmyndigheten. Straffavgiften är således väsentligt mycket högre än kostnaden att ha en trafikförsäkring.

Om du är med om en trafikolycka när du är oförsäkrad har du inte tillgång till ekonomiskt skydd för de skador som kan uppstå, utan måste själv ersätta skadorna. Materiella skador tillhör i så fall vanligtvis den mindre delen, stora skadebelopp kan uppstå när personskador inträffar i olyckan. För dessa fall kan beloppen i värsta fall uppgå till miljontals kronor. Att köra utan trafikförsäkring kan således leda till att man i stor mån förstör sin privatekonomi , och för vissa betyder det privat konkurs med efterföljande skuldsanering.

Den person som blir drabbad av en trafikolycka ersätts av trafikförsäkringsföreningen som sedan i sin tur kräver motparten på beloppet. Enligt Trafikförsäkringsföreningens egna siffror så sker över 60 000 smitningar varje år från olika typer av olyckor. Smitningsolyckor gör att trafikförsäkringspremien höjs för att täcka dessa kostnader och det drabbar premieavgiften för samtliga betalande.

Hur avregistrerar man ett fordon?

Den som äger ett fordon som inte längre används i trafik ska avregistrera fordonet hos Transportstyrelsen. Det enklaste sättet att avregistrera fordonet är att göra det på deras hemsida där du kan fylla i en elektronisk blankett med hjälp av din e-legitimation. Det går också bra att avregistrera fordon genom att markera alternativet avställning på registreringsbeviset. Detta skall sedan skrivas under av fordonsägaren och skickas till Transportstyrelsen.